1. FBS broker >
  2. FBS Blog >
  3. İşlemciler Teknik Analize Neden İhtiyaç Duyarlar?
2024-06-10 • Güncellendi

İşlemciler Teknik Analize Neden İhtiyaç Duyarlar?

TRFNEW-1230 Why Traders Need Technical Analysis_642x361-1.png

Bir işlem hesabı açıldığından itibaren, her yatırımcının aklında bir soru vardır: Hisse senedi fiyatı hangi yönde hareket edecek? Yukarı mı, aşağı mı gidecek, yoksa yerinde mi kalacak? Bu sorunun cevabı piyasa analizleri ile verilmektedir. İki tür analiz vardır: Temel ve teknik. Bu makale teknik analizi ayrıntılı olarak ele alacak ve hisse senedi işlemlerinde nasıl uygulanacağını gösterecektir.

Teknik analiz nedir?

Teknik analiz, çeşitli araçları kullanarak geleceği tahmin etmek için piyasanın fiyat geçmişini inceler. İşlemciler borsada varlıkları ne zaman alıp satacaklarını bu şekilde belirlerler. Hisse senetleri ve bunları çıkaranları değil, fiyat hareketlerini değerlendirirler.

Temel ve teknik analiz: Temel analiz, ekonomik olaylara dayalı olarak fiyat davranışını tahmin ederken, teknik analiz geçmişe dayalı olan fiyat davranışına odaklanır.

Biraz da teknik analiz taraftarlarının izlediği temel kurallardan bahsedelim.

1. Piyasa hareketi her şeyi iskonto eder.

Teknik analistler, fiyatı etkileyen tüm faktörlerin zaten arz ve talebe dahil edildiğine inanır. Bu nedenle, fiyatın yükselmesine veya düşmesine neyin sebep olduğu umurlarında değildir; sadece fiyattaki değişimin kendisi önemlidir.

2. Fiyat trendlerde hareket eder.

Fiyat düzensiz olarak hareket etmez, ancak belirli formasyonları takip eder. Bu, trendlerin tanımlanabileceği, belirlenebileceği ve böylece işlemlerde kâr elde etmek için kullanılabileceği anlamına gelir. İşlemcinin trendi tanıması ve trende zamanında katılması gerekir.

3. Tarih tekerrür etme eğilimindedir.

İnsanlar belirli durumlarda benzer davranma eğilimindedir, bu nedenle tarih tekerrürden ibarettir. Geçmişte geçerli olan kurallar şimdi ve gelecekte işe yarayabilir.

Teknik analiz neden işe yarar?

Teknik analiz araçları, objektifliklerinden emin olabilmeniz için fiyat hareketlerini matematiksel formüller kullanarak ölçer. Ayrıca teknik analiz, piyasa katılımcılarının psikolojisini ve duygularını da dikkate alır.

Ayrıca, teknik analiz işlemcileri disipline eder: sadece sinyallerden sonra alış veya satış yaparlar. Sinyaller, fiyatların bağlı olduğu arz ve talep analizine dayalı olarak ortaya çıkar.

Eğer hisse alım satım becerilerinizden emin değilseniz, yeni başlayanlar için teknik analiz ile ilgili makaleyi arayın.

Teknik analiz nasıl yapılır

Teknik analizi oluşturan temel ilkelere dayanarak, bunun ile çalışmanın birkaç yolu vardır. Borsa işlemlerine ilişkin veri akışı, bir fiyat grafiği şeklinde gösterilebilir. Bu, her noktası her bir işlemin fiyatı ve zamanı hakkındaki bilgiyi yansıtan zamanla değişen bir çizgidir.

İşte teknik analiz yöntemlerinden bazıları.

Klasik analizler

Yöntemin esasi, trendleri oluşturan ve fiyat değişikliklerinin yönünü, ayrıca işlemcilerin ve rakamların maksimum katılım alanları olan fiyat seviyelerini gösteren grafikte çizgiler çizmektir. Bunlar mevcut trendin devamını, belirsizliğini veya tersine dönmesi için olası seçenekleri karakterize ederler.

TRFNEW-1230 Why Traders Need Technical Analysis_642x361-2.png

Gösterge analizleri

Bu teknik analiz yöntemi, trend göstergeleri ve karşı-trend osilatörleri olarak ayrılan matematiksel fonksiyonları içerir.

Trend göstergeleri, fiyat dalgalanmalarının kaosundan arındırılmış ana trendin yönünü gösteren farklı formasyonları içerir. Osilatörler, önceki hareket aralıklarına göre hem makul olmayan derecede yüksek (aşırı alım) hem de makul olmayan derecede düşük (aşırı satım) fiyatları belirlemek için matematiksel yöntemler içerir.

TRFNEW-1230 Why Traders Need Technical Analysis_642x361-2.png

Hacim analizleri

Mevcut finansal piyasa durumunun teknik analizi, belirli bir dönemdeki hacme (açık pozisyonların sayısına) dayanmaktadır. Analistler uzun zamandan sonra bir korelasyon fark ettiler: Fiyat değişiklikleri yüksek hacim dönemlerinde meydana geliyor. Belirli bir zaman dilimindeki hacim ne kadar yüksekse, fiyat hareketinin doğru olma olasılığı da o kadar yüksektir ve trendin aynı yönde devam etmesi muhtemeldir. Hacimler de salınım yapar, bu nedenle genellikle sakin dönemlerden sonra hacimlerde bir artış olur.

TRFNEW-1230 Why Traders Need Technical Analysis_642x361-4.png

Mum çubuğu analizleri

Bu tür teknik analiz, finansal piyasada neler olup bittiğini analiz etmek için tekli veya çoklu mum çubuğu formasyonlarını kullanır. Mum çubuğu grafikleri diğer teknik analiz araçlarıyla birleştirilir ve tüm zaman dilimlerinde ve tüm finansal enstrümanlarda çalışır.

Mevcut trend dönüşü ve devam modelleri bulunmaktadır. Modeller bir veya daha fazla mum çubuğundan oluşabilir. Sadece renk değil, aynı zamanda mum çubuğunun gövdesinin ve fitillerinin oranı ile mum çubuğunun grafikte bulunduğu yer de önemlidir.

TRFNEW-1230 Why Traders Need Technical Analysis_642x361-5.png

Teknik analiz örnekleri

Örnek olarak, Emtia Kanal Endeksi osilatörünün nasıl çalıştığına bakmanızı öneririz. Eğer platformda bu osilatörü seçerseniz, periyodu 14 olarak ayarlayın. CCI çizgisi üstteki 100 seviyesinin üzerine çıktığında fiyatın aşırı alım bölgesinde olduğunu söyleyebilirsiniz. -100'ün altına düştüğünde ise aşırı satım sinyali verecektir.

Bu teknik analiz stratejisiyle amacınız, CCİ 100'ün üzerinde veya -100'ün altındayken, grafikte fiyatın nötr seviyelere geri döneceğine işaret eden, ters dönüş mum çubuğu formasyonlarını bulmaktır.

Kural olarak, bu zaman içerisinde grafikte bir tür ters dönüş formasyonu oluşur. Çoğu zaman, aşırı satım koşullarından sonra bir Yutan Boğa ve aşırı alımlarda bir Yutan Ayı formasyonunu piyasada gözlemleyebiliriz.

Bu nedenle, seviyenin nötr bir pozisyona dönüşü ile eş zamanlı olarak geri dönüş formasyonu oluşursa, bu işlem açmak için bir sinyaldir.

Teknik analizler nasıl kullanılır

Borsada Teknik Analiz için en etkili uygulama, giriş ve çıkış noktalarının belirlenmesidir. Teknik analiz yaparken hata yapabilirsiniz. Hatalarınızdan ders çıkarın böylece gelecekte sinyalleri beklemek konusunda daha sabırlı olacaksınız.

İşlemciler, dakikalardan aylara ve hatta daha uzun sürelere kadar tüm zaman dilimlerinde teknik analizi kullanır. Ayrıca, zaman dilimi ne kadar geniş olursa, o kadar az kaos olur ve teknik analiz de o kadar iyi çalışır.

Analistler, eğer trend doğru tespit edilmişse, trend yönünde bir pozisyon açılması ve ardından pozisyonun kapatılması durumunda her piyasada kâr elde edilebileceğine inanır. Örneğin, fiyat bir destek seviyesine düşerse, bir alış pozisyonu açma fırsatını değerlendirmelisiniz. Ve eğer fiyat bir direnç seviyesine yükselirse ve dönerse bir satış pozisyonu açılabilir.

Teknik analizler ile işlemler

Teknik analiz yöntemlerinin her biri, temel varsayımlara dayanır ve işlemlerde alıcılar ile satıcılar arasındaki dengeyi belirlemeye çalışır. Bu denge sonuç olarak fiyatın yükseleceğini, düşeceğini veya yerinde kalacağını gösterir.

Her teknik analiz yönteminin borsadaki işlemlerde kendine has güçlü ve zayıf yönleri vardır. Bu nedenle yeni başlayanlar için doğru yol, tüm nüansları incelemek ve ana teknik analiz yöntemlerini doğru oranlarda birleştirmektir.

  • 1166

Veri toplama bildirimi

FBS bu web sitesini çalıştırmak için verilerinizin kaydını tutar. “Kabul Et” düğmesine basarak, Gizlilik politikamız kabul etmiş olursunuz.

Geri arama

Bir yönetici sizi kısa süre içinde arayacaktır.

Numarayı değiştir

Talebiniz kabul edildi.

Bir yönetici sizi kısa süre içinde arayacaktır.

u telefon numarası için bir sonraki geri arama talebi
sonra olabilir

Eğer acil bir sorununuz varsa lütfen bizimle iletişime geçin
Canlı sohbet

İç hata. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz

Zaman kaybetmeyin - TDİ'nin ABD Dolarını ve kârı nasıl etkilediğini takip edin!

Tarayıcınızın eski bir sürümünü kullanıyorsunuz.

En son sürüme yükseltin ya da daha güvenli, rahat ve üretken bir yatırım deneyimi için başka bir tarayıcı deneyin.

Safari Chrome Firefox Opera